Barátaiddal utaztál és balesetet szenvedtél, kórházi ellátásra szorulsz?

Amennyiben külföldi tartózkodásod során balesetet szenvedsz és a konzul értesítést kap akár tőled, akár a fogadó ország hatóságaitól, tájékoztat téged vagy a veled utazó felnőtt kísérőt a helyi orvosok, kórházak elérhetőségéről, közreműködik az esetleg szükséges és orvosilag indokolt hazaszállítás megszervezésében, szükség esetén a hazautazásodhoz nélkülözhetetlen anyagi források előteremtésében. Továbbá haladéktalanul értesíti hozzátartozódat, szükség esetén a segíteni képes ismerőst.

Ha szükség van rá, a konzul tájékoztatja hozzátartozódat az adott országban elérhető helyi tolmácsokról és ügyvédekről, illetve segít a rendőrséggel folytatott hivatalos ügyintézésben.

A konzul meggyőződik arról, hogy sérültként a helyi hatóságok megfelelő ellátást biztosítanak neked, ha kórházba vittek, tájékozódik a kórház elérhetőségeiről, a kezdeti diagnózisról, a kezelőorvos nevéről, esetleg elérhetőségéről  azaz minden olyan adatot begyűjt, amelyekre szükség lehet a hozzátartozóid intézkedése során.

Rendkívül fontos, hogy a külföldi tartózkodásod teljes időtartamára rendelkezz utas-, baleset- és poggyászbiztosítással, illetve szüleiddel győződj meg arról, hogy biztosításod fedezete kiterjed az általad tervezett tevékenységekkel kapcsolatos kockázatokra és szükség esetén széleskörű segítségnyújtásra. A biztosító tevékenysége a biztosítás függvényében nem korlátozódik csupán a balesettel összefüggő költségek fedezésére, hanem megszervezheti és lebonyolíthatja a hazatérésedet is. 

ELÉRHETŐSÉGEK

Konzuli Szolgálat, Budapest
Cím: 1027 Budapest, Nagy Imre tér 4.
Telefon: 458-1000
Fax: 201-7323
Konzuli és Állampolgársági Főosztály kizárólag hivatali szerveknek: konz@mfa.gov.hu
Konzuli tájékoztatás kizárólag magánszemélyeknek: taj.konz@mfa.gov.hu
24/7 Tájékoztatási ügyelet (zöld szám): 06 80 36 80 36
Elérhetőségek

Töltsd le az alkalmazásunkat!

Konzinfó Utazom app

Konzinfo Utazom

MobilApp

Google play
App Store ikon
Tudtad-e, hogy...