A Konzuli Szolgálatról

Konzul KristófKöszöntünk a Konzuli Szolgálat Ifjúsági Portálján! 

Konzul Kristóf vagyok, én fogom bemutatni Neked a Konzuli Szolgálatot.

Honlapunkkal segítségedre szeretnénk lenni, hogy külföldi utazásod megfelelően előkészíthesd, elmondjuk mit tehetsz, ha külföldön bajba kerülsz, ismertetjük a Konzuli Szolgálat feladatait és működését, továbbá azt, hogy a konzulok miben lehetnek a segítségedre. 

Ismerd meg a Konzuli Szolgálatot! 

 
sárga vonal
A Konzuli Szolgálat

A Konzuli Szolgálat gondoskodik Magyarország állampolgárainak védelméről külföldön és segítséget nyújt, ha külföldön bajba kerülsz – pl. ellopták az útleveledet és a hazatéréshez új úti okmány kiállítása szükséges.

A külföldön tartózkodó magyar állampolgárok a magyar nagykövetségeken, illetve főkonzulátusokon dolgozó konzulokhoz fordulhatnak segítségért, akik a Konzuli Szolgálat tagjai. A konzulok magyar állampolgárok, a Külgazdasági és Külügyminisztérium munkatársai, akiket Magyarországról küldenek ki a kijelölt országba. Munkájukat a külgazdasági és külügyminiszter irányítja, a Minisztérium Konzuli és Állampolgársági Főosztályán keresztül.

sárga vonal
Milyen feladatokat lát el a konzul?

A konzulok legfontosabb feladata, hogy segítsék a külföldön lévő magyar állampolgárokat, valamint naprakész tájékoztatást nyújtsanak részükre a tartózkodási helyük szerinti ország viszonyairól. Továbbá ellátnak egyéb feladatokat is, a nagykövetségek/főkonzulátusok konzuli hivatalként átvesznek hatósági kérelmeket, pl. útlevélkérelmeket, és lehetőséget biztosítanak arra, hogy a magyar állampolgárok külföldön is tudjanak bizonyos ügyeket intézni, ne kelljen ezért hazautazniuk. Ha egy olyan országból kíván egy külföldi személy Magyarországra utazni, ahonnan csak vízummal lehet belépni Magyarországra, úgy azoknak a külföldi állampolgároknak a konzuli hivatalokban kell benyújtaniuk a vízumkérelmüket.  

A konzulok a konzuli munkájuk mellett diplomáciai feladatokat is ellátnak, Magyarország küldöttjeként segítik a két ország kapcsolatainak előmozdítását és erősítését.

 

147külképviselet247konzul760783konzuli ügy (2022)

ELÉRHETŐSÉGEK

Konzuli Szolgálat, Budapest
Cím: 1027 Budapest, Nagy Imre tér 4.
Telefon: 458-1000
Fax: 201-7323
Konzuli és Állampolgársági Főosztály kizárólag hivatali szerveknek: konz@mfa.gov.hu
Konzuli tájékoztatás kizárólag magánszemélyeknek: taj.konz@mfa.gov.hu
24/7 Tájékoztatási ügyelet (zöld szám): 06 80 36 80 36
Elérhetőségek

Töltsd le az alkalmazásunkat!

Konzinfó Utazom app

Konzinfo Utazom

MobilApp

Google play
App Store ikon
Tudtad-e, hogy...