Szülői hozzájáruló nyilatkozat nélkül utaztál?

Ha külföldi utazást tervezel és még nem múltál el 18 éves, szükség lehet a szüleid által készített és aláírt nyilatkozatra, amelyben kifejezik hozzájárulásukat az utazásodhoz.  
A szülői hozzájáruló nyilatkozat abban az esetben szükséges, ha csak az egyik szülőddel, vagy akkor, ha szüleid nélkül, más felnőttel – pl. rokonoddal, barátod szüleivel – utazol, vagy akár egyedül kelsz útra. Határátlépéskor egyértelműen igazolnod kell, hogy az szüleid beleegyezésével történik. A szülői beleegyezésnek személyi adataidon túl tartalmaznia kell szüleid és utazásod adatait, és azét is, akivel utazol.

A kiskorúak beutazásának feltételei országonként eltérőek, ezért utazás előtt mindig tájékozódj, hogy az adott országba hogyan tudsz belépni. Az egyes légitársaságoknak is lehet saját nyomtatványa a szülői belegyező nyilatkozathoz, amelynek használatát megkövetelhetik a beszálláshoz, ezért érdemes erről is előzetesen tájékozódni.

Az írásos szülői beleegyezés azért fontos, mert annak hiányában a külföldi hatóságok megtagadhatják a beutazásodat az adott országba, illetve feltartóztathatnak arra az időre, amíg tisztázzák utazásod körülményeit.

ELÉRHETŐSÉGEK

Konzuli Szolgálat, Budapest
Cím: 1027 Budapest, Nagy Imre tér 4.
Telefon: 458-1000
Fax: 201-7323
Konzuli és Állampolgársági Főosztály kizárólag hivatali szerveknek: konz@mfa.gov.hu
Konzuli tájékoztatás kizárólag magánszemélyeknek: taj.konz@mfa.gov.hu
24/7 Tájékoztatási ügyelet (zöld szám): 06 80 36 80 36
Elérhetőségek

Töltsd le az alkalmazásunkat!

Konzinfó Utazom app

Konzinfo Utazom

MobilApp

Google play
App Store ikon
Tudtad-e, hogy...