További hasznos információ

Konzinfo Utazom applikáció

Javasoljuk, hogy külföldi utazásod előtt mindenképpen töltsd le a Külgazdasági és Külügyminisztérium által fejlesztett Konzinfo Utazom mobil applikációt, amely segítséget nyújt a biztonságos és felelős külföldi utazásod előkészítéséhez és naprakész információval lát el külföldi tartózkodásod alatt. Az alkalmazásban rengeteg hasznos információt találhatsz  pl. naprakész utazási tanácsokat, a magyar külképviseletek elérhetőségét, tájékoztatót arról, hogy mi a teendő, ha külföldön bajba kerülsz, valamint az applikációból közvetlenül tudsz konzuli védelemre regisztrálni és vészhelyzeti értesítést fogadni, ha az adott országban válsághelyzetet hirdet ki a Konzuli Szolgálat. 
A Konzinfo Utazom letölthető itt: Android | Apple

Konzuli együttműködés az Európai Unió területén

Ha olyan ország területén tartózkodsz, ahol nincsen magyar külképviselet (nagykövetség vagy főkonzulátus), akkor magyar állampolgárként jogosult vagy az Európai Unió bármely másik tagállamának konzuli segítségnyújtását és védelmét igénybe venni. 

Az Európai Unió tagállamaiban működő nagykövetségek és főkonzulátusok ideiglenes úti okmánnyal láthatnak el, ha külföldi utazásod során elveszett az útleveled  ezzel lehetővé téve hazatérésedet. Egyéb helyzetekben is fordulhatsz tagállami képviselethez, amennyiben külföldön segítségre szorulsz, például ha baleseted volt, bűncselekmény áldozata lettél, esetleg letartóztattak.

Az adott országban működő tagállami képviseletek között szoros a konzuli együttműködés, sőt magának az EU-nak is működnek képviseletei világszerte, amelyeknek úgyszintén szerepük van abban, hogy uniós polgárként biztonságban utazhassunk, valamint sehol a világon ne maradjunk konzuli védelem és segítségnyújtás nélkül. Különösen igaz ez válsághelyzetekben, amikor a helyi tagállami képviseletek válságkezelési munkáját az Európai Külügyi Szolgálat (az EU „külügyminisztériuma”) válságközpontja irányítja Brüsszelből.

Ha szívesen olvasnál tovább ebben a témában, figyelmedbe ajánljuk az EU konzuli védelemmel foglalkozó honlapját.

Külföldi tartózkodással, tanulással, munkavégzéssel, utazással kapcsolatos információkat az EU Ifjúsági Portálján is találsz magyar nyelven. Az akadálymentes utazásról további információkat itt találsz.

Konzinfo Időpont

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) online időpontfoglaló rendszere lehetővé teszi, hogy közvetlenül foglalj időpontot konzuli ügyek intézésére az egyes magyar külképviseleteken vagy a KKM Felülhitelesítési Ügyfélszolgálatán. 

Konzinfo Ügysegéd

A Konzinfo Ügysegéd a Konzuli Szolgálat online ügyintézési felülete, ahol regisztrációt követően lehetőséged van egyes konzuli ügyekben a kérelem online előkészítésére és fizetésére, valamint időpontfoglalásra. 

Utazási tanácsok 

A külföldre utazás mindig egyéni felelősség, és minden utazó saját maga felelős személyi biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása idején. A Konzuli Szolgálat az Utazási tanácsok oldalon naprakész információkkal segít Neked abban, hogy megfelelően felkészülhess utazásodra és tájékozódhass az egyes országok biztonsági, illetve egészségügyi helyzetéről, a beutazási és tartózkodási feltételekről, kötelező oltásokról, úti okmányokról. Az információkat külképviseleteink közreműködésével folyamatosan frissítjük. Nagyon fontos, hogy tervezett utazásod előtt az oldalon tájékozódj az úti célodra vonatkozó aktuális információkról, különös tekintettel a biztonsági helyzetre és a beutazási szabályokra.

Mit vihetsz fel a repülőre? 

Ha repülővel utazol valahová, ne felejtsd el lemérni mind a kézi-, mind a feladott poggyászod súlyát. Az egyes légitársaságok más-más méretű és súlyú csomagokat engedélyeznek, ezért mindig ellenőrizd, milyen szabályok vonatkoznak Rád attól függően, hogy éppen melyik légitársasággal utazol. 

A legfontosabb dolgokat  pl. iratokat, úti okmányokat (útlevél, repülőjegy, beszállókártya, utasbiztosítás, szállásfoglalásról szóló dokumentum), pénzt, elektronikai eszközöket, gyógyszereket  a kézipoggyászba pakold, hogy mindig Nálad legyenek. Továbbá ha viszel tartalékakkumulátort vagy power banket, azokat is a kézipoggyászodba tedd.  

Repülőgéppel való utazás során szigorú szabályok vonatkoznak a folyadékokra, valamint arra is, hogy milyen tárgyakat vihetünk fel a repülőgépre. Maximum 100 ml-es kiszerelésben  egy átlátszó, visszazárható műanyag tasakba helyezve  összesen 1 liter folyadék lehet a kézipoggyászban. Az italon kívül folyadéknak számít  többek között  a tusfürdő, a parfüm, a szájöblítő, a naptej. Ha a becsekkolás és csomagátvizsgálás utáni vámmentes területen vásárolsz bármilyen terméket, azt nyugodtan felviheted a gépre. Fontos, hogy soha ne pakolj a kézipoggyászodba éles eszközöket (pl. kés, borotva, olló, dugóhúzó, szerszám), de gyúlékony- és robbanóanyagokat még a feladott poggyászban sem vihetünk magunkkal a repülőre (pl. tűzijáték, petárda). Egyes országokba bizonyos élelmiszerek szállítása is szabályozva van, ezért mindig nézz utána, hogy milyen termékeket lehet bevinni oda, ahová utazol. 

A fenti listák csak tájékoztató jellegűek, nem teljesek, ezért utazásod előtt mindenképpen ellenőrizd a légitársaság honlapján, hogy pontosan mi kerülhet a kézi- és a feladott poggyászodba. 

Biztosítás

Soha ne utazz külföldre utas-, baleset- és poggyászbiztosítás nélkül! Ne felejts el a külföldi utazásod előtt általános, mindenre kiterjedő egészségbiztosítást kötni, illetve győződj meg arról, hogy a biztosítás fedezete kiterjed az általad tervezett tevékenységekkel kapcsolatos kockázatokra  és szükség esetén széleskörű segítségnyújtásra  is, amelyek például extrém vagy vízi sportok, búvárkodás, hegymászás esetében fordulhatnak elő.

ELÉRHETŐSÉGEK

Konzuli Szolgálat, Budapest
Cím: 1027 Budapest, Nagy Imre tér 4.
Telefon: 458-1000
Fax: 201-7323
Konzuli és Állampolgársági Főosztály kizárólag hivatali szerveknek: konz@mfa.gov.hu
Konzuli tájékoztatás kizárólag magánszemélyeknek: taj.konz@mfa.gov.hu
24/7 Tájékoztatási ügyelet (zöld szám): 06 80 36 80 36
Elérhetőségek

Töltsd le az alkalmazásunkat!

Konzinfó Utazom app

Konzinfo Utazom

MobilApp

Google play
App Store ikon
Tudtad-e, hogy...